Az isteni jegyzett tőke – 2019. május

Az isteni jegyzett tőke – 2019. május

„Annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben.” (Lk 10,20)

Vannak helyzetek, amikor nagyon fontos, hogy a nevünk rajta legyen egy listán. Pl. műtéti várólista. Eltelik egy-két hónap és még mindig semmi hír. Kiderül, nincs is felírva a nevünk. Bosszantó. Konferencián voltam, egy kolléganő érkezett. Mikor bejelentkezett a recepción, az ő nevét nem találták a leadott listán. A szervező nem jegyezte fel. Elkerülte a figyelmét. Kellemetlen.

A mai ember nem sokat törődik azzal, hogy neve fel van-e írva a mennyben. Ez a lehetőség nem sok embert hoz lázba. Mégis szeretnék rámutatni, mit is jelenthet ez az életünkben. Sokan foglalkoznak azzal, hogy kik ők, milyenek is ők valójában? Hol szerepelnek az élet ilyen olyan rangsorán? Mit gondolnak róluk mások? Milyen eredményeket tudnak felmutatni? Hogy élhetnénk jó és még jobb életet?

Bibliai értelemben a név az egész személyiséget jelenti, az egész emberről szól. Az, hogy fel van jegyezve ez a név, azt jelenti, hogy egész személyiségemmel, létemmel kapcsolatban lehetek a feljegyzővel, ebben az esetben Istennel. A kapcsolat a fontos, ami sohasem statikus, hanem dinamikus, aktív viszonyulás. A mondat szabad fordításban tehát azt jelenti, hogy közvetlenül be vagy csatlakoztatva életed alkotójához, kapcsolatban vagy vele.

Amikor valaki vállalkozást alapít, egy bizonyos vagyont bocsát a vállalkozás rendelkezésére a saját vagyonából, hogy majd ugyanilyen arányban részesedjen a haszonból is. Ez a jegyzett tőke. A mi befektetett tőkénket Isten kezeli. Amekkora részt rábízunk a személyiségünkből, életünkből, arányosan akkora részt kapunk a mennyei oldalból. Legyen ez mennyei erő, bölcsesség, türelem, szeretet, ön- és mások elfogadása, kedvesség, szelídség. Ha csak tíz százalékot fektetek be, akkor nem sok lesz a részesedésem sem. De minél magasabb a befektetett százalék, annál magasabb a hozadék. S ha minél magasabb az isteni hozadékom, annál kevésbé az határoz meg, hogy ki mit gondol felőlem, hanem az, hogy Isten mit gondol felőlem.

„Nem az a fontos, hogy mit csinálsz, hanem hogy ki vagy” – írja Erich Fromm. Arra a kérdésre, hogy ki vagyok Uram? – Ő így válaszol: Jegyzett emberem vagy, neved fel van írva, tenyerembe metszettelek téged. S ha ez a kapcsolat és tudás fontos neked, akkor, amit csinálsz, egészen biztosan jól fogod csinálni.

Kőrösi Krisztina

„Nem az a fontos, hogy mit csinálsz, hanem hogy ki vagy!” (Erich Fromm)