Nemcsak közösséget, lelket is épít segítőivel a nádasi lelkész asszony

Nemcsak közösséget, lelket is épít segítőivel a nádasi lelkész asszony

A nádasdi evangélikus felekezet egyik tagja hívta fel a figyelmünket arra, hogy a lelkész asszonyuk milyen sokat tesz – nem csak a helyi – közösségért.

A Nádasdi Evangélikus Egyházközség élén Kőrösi Krisztina, a kétgyermekes édesanya áll. Végzettségét tekintve okleveles teológus, mentálhigiénés szakember, szociális menedzser, pszichodráma-asszisztens, családterápiás tanulmányokat is folytatott. Ezeket mind hasznosítani tudja szerteágazó munkája során, amely túlmutat a lelkészi feladatokon. Tizennégy éve szolgál Nádasdon, ahol a helyi egyházközség csupán 1949-től működik (korábban Körmend látta el az itteni hitélet vezetésének feladatát).

Krisztina elődje, Rác Miklós is sokat tett a közösségformálásért visszavonulásáig, munkáját 2004-től az addig Kiskőrösön segédlelkészként munkálkodó fiatalasszony vette át. Mint mondta, komolyabb tapasztalatok nélkül került ebbe a közösségbe. Közösséget építeni kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek, lelkeket hozzásegíteni a fejlődéshez, gyógyuláshoz, harmóniához – ez a célja. S mindezeken keresztül a legfontosabb az, hogy „megismerjék az emberek a szerető Istent, akivel érdemes barátságban lenni”. Aztán később szükség lett a meglévő infrastruktúra fejlesztésére is, az ingatlanok felújítására, hogy a kor igényeinek megfelelő, igényes, szép környezet fogadja a betérőket.

Ennek a munkának sincs még vége, most éppen a templomkert kialakítását tervezik: egy egyéni elcsendesedésre is lehetőséget nyújtó, meditációs szigetekkel gazdagított reformációemlékparkról van szó. A Diakónia Központ kialakítása teljesen új irány volt a gyülekezet életében. A lelkész asszony úgy fogalmaz: talán most már a kezdetben kételkedők is érzik ennek a szolgálatnak a fontosságát és gyülekezetet építő „mellékhatását”. Idén éppen tízéves lesz az intézmény, amely a gyülekezettel együtt fontos társadalmi szerepet is betölt, például munkahelyeket teremtett.

Mintegy kétszáz idős emberről gondoskodnak Nádasd környékén, a Vendvidéken, Zala megye három településén. És a legújabb: Nyőgér, de Káld és Sótony községekkel is kapcsolatban vannak a nádasdi evangélikusok. Mindemellett rendszeresen sok izgalmas rendezvény várja a helybelieket egyházközségi szervezésben.